Welkom in Myrkdalen!

Myrkdalen is een klein dorp in de gemeente Voss met ongeveer 240 inwoners. Myrkdalen ligt ongeveer 30 km van het centrum van de gemeente, Vossevangen, en 2 uur rijden van Bergen. Myrkdalen is gelegen tussen de Hardangerfjord in het zuiden en de Sognefjord in het noorden, midden in het hart van 'Fjord Noorwegen'.

De toegang naar Myrkdalen gaat langs het meer, Myrkdalsvatnet, in het zuiden en door het gebergte, Vikafjellet, in het noorden.

Vlak ligt een woonwijkje, waar nog percelen vacant zijn.

Landbouw is het belangrijkste middel van bestaan en bepaalt het gecultiveerde landschap.De natuur in Myrkdalen is bijzonder mooi en er valt zowel in de zomer als in de winter veel te genieten.

In de winter ligt er altijd veel sneeuw in onze vallei. Er zijn afdalingen voor alpine skiën, langlaufløypes cross country, uitgestrekte hoogvlaktes voor degene die van dat soort ervaringen houden.

Zomer en herfst zijn de jaargetijden voor jagen, vissen en tochten maken in dit prachtige gebied in het westen van Noorwegen.

Myrkdalen heeft een lange traditie in houtsnijden, kunst en oude ambachten. De laatste paar jaar zijn er veel hutten gebouwd in de vallei. Dit kan het begin zijn van nieuwe ondernemingen, die een aanvulling zijn op het boerenbedrijf.

Vrije tijd - ontspanning

De mensen in de vallei, jong en oud, hoeven geen problemen te hebben met het doorbrengen van hun vrije tijd. De natuur in en rond Myrkdalen kan het hele jaar door voor allerlei activiteiten warden benut. Er kunnen trips worden gemaakt, bijvoorbeeld naar de zomerboerderijen die boven de vallei liggen, of in het omringende berggebied. De meeste meren bevatten veel vis. De jacht op herten en rendieren is mogelijk voor hen die daarvoor een vergunning hebben..

Armoslia skicentrum biedt mogelijkheden voor cross country, langlauf en biathlon. Myrkdalen Fjellheisar, skiliften, is ideaal voar alpine afdalingen en in Nyestølsbakken kan men schansspringen.

Industrie en handel

De traditionele vorm van bestaan in Myrkdalen was en is nog steeds het boerenbedrijf. Maar tijden veranderen en zo veranderen ook de industrie en het zakendoen.

Andere belangrijke bezigheden zijn toerisme, dienstverlening, het verhuren van hutten, kunst en ambachten, paardrijcentrum. Zomer en winter kamperen, transport en bouw.

Myrkdalen staat bekend om zijn houtsnijwerk en ambachtelijke kunst. Het werk van Styrk Hirth, Stykår Hirth an Sjur Mørkve wordt geroemd. Op dit moment zijn er twee bedrijven met dit soort produkten, Treskjerartunet en Myrkdalen Tredesign.

Door de bouw van het huttenpark, Voss Fjellandsby, en de skiliften is het tourisme de snelst groeiende bedrijfstak. Vossestrand Hotel is opgeknapt en vergrootte haar activiteiten. Boeren en andere bewoners verhuren appartementen, hutten en huizen.

Myrkdalstova is de laatste ontwikkeling; het heeft een restaurant en is een plaats om uit te rusten van het skiën op de pistes. Er worden kamers verhuurd en het is het boekingscentrum voor een korter of langer verblijf.

Andere plekken om te overnachten of langer te verblijven zijn Vossestrand Hotel,HelgatunMyrkdalen HotelMyrkdalen Fjellandsby en Skjervheimstunet.

Myrkdalen Fjellheisar beheert de skihellingen, welke elk jaar worden uitgebreid. Er zijn zelfs plannen om het huttenpark uit te breiden. .

Het economische leven is zeker niet los te zien van de landbouwachtergrond.. Myrkdalen Hestesenter bijvoorbeeld biedt een paardrijcentrum en een boerderij met activiteiten voor jong en ouder. Sneeuwruimen in de winter en dienstverlening aan de eigenaars van de hutten worden gecombineerd met het boerenbedrijf.

Voor degenen die dat willen is het mogelijk om in Myrkdalen dingen te bedenken en te realiseren. Het is aan de inwoners en de nieuwe inwoners om de vallei op een goede manier vorm te geven en te ontwikkelen.


 Wonen

Er is een woonwijke met beschikbare percelen. De prijs voor een perceel is NoK 300.000. De grootte van de percelen varieer van 1000 tot 1500 vierkante meter. Vier van de percelen zijn reeds verkocht.

De percelen worden alleen verkocht voor huizenbouw, niet voor hutten of vakantiehuizen.